Holistische Dierenartspraktijk

Wat is holistisch? 

De Westerse,of reguliere, (dier)geneeskunde richt zich vooral op de fysieke symptomen, op de materie. Ziekte is een afwijking van de norm. De therapie is erop gericht met chemische of fysische ingrepen de norm weer zoveel mogelijk te bereiken.

De Chinese (dier)geneeskunde richt zich vooral op de energie. Ziekte is een disbalans van de energie. De therapie is erop gericht de energetische disbalans te herstellen. Het herstel van de materie kan dan volgen.

De Indiase (dier)geneeskunde is vooral gericht op bewustzijn. De wereld, dus ook mensen en dieren, is gematerialiseerd bewustzijn. De oorzaak van een ziekte wordt gezocht op het niveau van bewustzijn (spiritueel).

Het Griekse woord ‘holos’ betekent ‘geheel’.
“In mijn praktijk kijk ik niet alleen naar het westerse symptoom,dus de materie, ik kijk naar het gehele dier. Ik kijk ook naar energetische, emotionele en spirituele aspecten. Mijn behandeling is erop gericht het dier in zijn geheel energetisch zoveel mogelijk in balans te brengen waarna fysieke klachten kunnen verminderen of verdwijnen” .

Het volgende stuk dat ik eens voor mijn nieuwsbrief geschreven heb illustreert denk ik heel mooi wat holistisch werken nu precies inhoudt:

Vandaag gebeurde het weer……….
Vandaag gebeurde het weer en dat inspireerde me tot het schrijven van een stuk voor mijn nieuwsbrief. De eigenaresse van een hondje dat een afspraak met mij had voor een acupunctuurbehandeling wilde de afspraak afzeggen omdat haar hondje niet lekker was. Het was brakerig, wilde niet veel eten en was hangerig. Mijn reactie is in zo’n geval meestal: “ Zou je dan niet juist voor behandeling komen? Dan nemen we de misselijkheid gelijk mee.”

In dit geval wilde het vrouwtje toch wachten met de behandeling tot de hond weer beter was. Ik ga dan niet al te veel proberen iemand te overtuigen en maak een afspraak voor een week later.

Ik begrijp ook wel waar de gedachtengang van deze mevrouw vandaan gekomen is. Zij kwam een tijdje geleden bij mij omdat haar hond een heel pijnlijke nekhernia had. Na een aantal acupunctuurbehandelingen heeft de hond daar geen last meer van. Zij komt nu om de 3 maanden voor controle en een onderhoudsacupunctuurbehandeling om te zorgen dat het ook goed blijft in de toekomst.

Veel mensen weten en begrijpen niet dat ik nooit een nekhernia behandel maar een hele hond en liefst ook nog de omgeving erbij. Dus als een dier (ook) een andere klacht heeft, zoals in dit geval, misselijkheid, wordt dat gelijk meegenomen. Dat is nu precies het verschil tussen reguliere geneeskunde, daar wordt een nekhernia behandeld, en holistische diergeneeskunde. Tijdens een holistische behandeling  wordt een heel dier behandeld.

In dit geval denkt het vrouwtje dat ik nog steeds een nekhernia aan het behandelen ben en komt dus niet als de hond misselijk is. Best logisch, als je het zo bekijkt.

Als mensen wel voor behandeling komen als de hond (ook) misselijk is hoor ik later meestal dat de hond na de behandeling geen last meer heeft gehad of nog maar heel kort.

Dit verklaart meteen de leuke bijwerkingen die holistische (dier)geneeskunde vaak heeft. Om hetzelfde voorbeeld nog maar eens te nemen: Het hondje komt in de praktijk omdat hij een nekhernia heeft en na een aantal behandelingen begint het op te vallen dat de huid en de vacht ook beter worden. Of dat het nooit meer vieze oren heeft zoals vroeger. Of dat de anaalklieren nooit meer leeggemaakt hoeven te worden door de dierenarts terwijl dat vroeger elke maand moest gebeuren. En zo zijn er vele voorbeelden te geven.

Andersom werkt het ook. Als het hele hondje beter in balans is gekomen, dus als het hele systeem beter werkt, dan is de kans dat die nekhernia nog klachten gaat geven nog maar heel klein.

Nu, dit was een lesje holistische (dier)geneeskunde.

Hartelijke groet,

Karin van der Weijde
dierenartsacupuncturist
www.acupunctuurdierenarts.nl

Wilt u zelf ook de nieuwsbrief ontvangen? Inschrijven kan rechtsboven op deze pagina.

Alle dierenvoordeel op een rijtje!
Vele benodigdheden voor uw huisdier
Speciale aanbiedingen - tot 40% besparen!

Copyright Atma Jana 2023 © | Website door Siwebsites