Holistische Dierenartspraktijk

Alternatief? of Complementair? 

Bij Atma Jana worden dieren op holistische wijze behandeld. Dat houdt praktisch in dat als behandelwijze in de meeste gevallen als eerste acupunctuur gebruikt wordt. Als aanvulling wordt in een aantal gevallen gebruik gemaakt van chinese kruiden (net als acupunctuur een onderdeel van de TCM*), tibetaanse kruiden, laser- of electroacupunctuur, moxa, homeopathie, voedingssupplementen, probiotica, Bach, magneetveld.
Deze manier van behandelen wordt vaak ‘alternatief’ genoemd. En het kan inderdaad soms als alternatief gebruikt worden. Dus in plaats van de benadering zoals de reguliere, ‘normale’, dierenarts dat doet. En vaker nog worden bovengenoemde behandelmethoden niet als alternatieve behandelmethode gebruikt maar als complementaire behandelmethode, dus als aanvulling op de reguliere,’normale’ behandeling.
Dierenarts K. van der Weijde is graag bereid om met uw reguliere dierenarts te overleggen over de behandeling van uw dier.

*TCM= Traditional Chinese Medicine

Welke ziekten/aandoeningen kunnen worden behandeld?

 1. nek- en rugklachten, mn hernia’s.
 2. klachten van de ledematen,kreupelheden
 3. neurologische aandoeningen
 4. pijn in het algemeen
 5. maagdarmaandoeningen
 6. luchtwegaandoeningen
 7. allergieen/verstoorde immuniteit
 8. huidklachten
 9. vage klachten
 10. dieren die ‘oud’ zijn
 11. sommige gezwellen
 12. blaasklachten
 13. soms oogaandoeningen
 14. hormonale klachten/subfertiliteit
 15. na chirurgie of narcose of na een langdurige antibioticakuur
 16. sommige gevallen van epileptie
 17. ondersteuning bij gedrags-/psychische problemen
  etc.

Bovenstaand zijn de meest voorkomende ziekten/aandoeningen die behandeld worden. Als u zich afvraagt of uw dier voor behandeling in aanmerking komt kunt u gerust even bellen. Dierenarts K. van der Weijde kan dan bepalen of acupunctuur, eventueel gecombineerd met een andere behandelingsmethode, zinvol is of dat het verstandiger is voor een andere benadering te kiezen.

Zowel chronische, dus al langer bestaande klachten, als acute, dus nog maar kort aanwezige klachten, kunnen met acupunctuur en eventueel aanvullende holistische methoden behandeld worden.

Welke diersoorten worden behandeld?

In de praktijk worden op dit moment het meest honden, katten en paarden behandeld. Ook komen er wel eens konijnen en cavia’s voor behandeling. En heel af en toe wordt er zelfs een vogel of reptiel behandeld. In principe kan elk dier dat zich laat behandelen, dwz. dat zich laat vasthouden en/of aanraken, behandeld worden.

Hoe gaat het in z’n werk?

Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig. In en enkel geval, bij een eenvoudig, acuut probleem, volstaat één enkele behandeling. Het aantal behandelingen dat nodig is, is sterk afhankelijk van de aard van de aandoening en hoe lang deze al bestaat.

Over het algemeen vinden de behandelingen in het begin 1x per week plaats. In sommige gevallen vaker. Na 4 tot 6 weken kan meestal de frequentie verlaagd worden.

De totale duur van de behandeling kan enkele maanden zijn maar meestal hoeft de patient steeds minder vaak naar de praktijk te komen voor een behandeling.

In een aantal gevallen, met name bij oudere dieren en heel chronische klachten, is het goed als ze vervolgens eens in de zoveel weken of maanden komen voor een zogenaamd ‘onderhoudsbeurtje’. Ze zijn dan meestal heel lang vrolijk, pijnvrij en op de been te houden.

Tijdens een behandelingssessie wordt de patient eerst nagekeken. Daarna worden er meestal een aantal naaldjes geprikt. De naaldjes blijven in de meeste gevallen maximaal 10 tot 20 minuten zitten. Soms nog wat langer, met name tijdens de eerste behandelingen.De eigenaar is tijdens de behandeling aanwezig en houdt zijn/haar dier vast.

Bij de paarden gaat het anders. Die worden op locatie behandeld.En meestal is de tijd tussen de behandelingen ook al meteen wat langer als een week omdat bij paarden vaker ook al meteen chinese of westerse kruiden ingezet worden als aanvulling op de acupunctuur.

In dit artikel vindt u nog meer informatie over acupunctuur voor dieren.

Alle dierenvoordeel op een rijtje!
Vele benodigdheden voor uw huisdier
Speciale aanbiedingen - tot 40% besparen!

Copyright Atma Jana 2023 © | Website door Siwebsites