Holistische Dierenartspraktijk
Onderstaand artikel “Acupunctuur bij de dierenarts” heb ik geschreven voor het vereningsblad van de Ierse Setter Vereniging en het blad van de Cocker Spaniel Vereniging.
Acupunctuur bij de dierenarts?
Bijna iedereen heeft wel eens van acupunctuur gehoord en weet dat het uit China komt, al duizenden jaren bestaat en dat het iets te maken heeft met het prikken van naalden in het lichaam van mensen om te genezen van ziekten. Maar dat het ook mogelijk is om dieren met acupunctuur te behandelen is voor velen een verrassing. En omdat ik in mijn praktijk elke dag geniet van de resultaten van acupunctuur bij dieren wil ik graag een bijdrage leveren om wat meer bekendheid aan deze geneeswijze voor dieren te geven.
Wat is acupunctuur?
Acupunctuur vormt al sinds minstens 5000 jaar een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Er worden dunne naalden geprikt in bepaalde punten, de acupunctuurpunten, op het lichaam. Die punten liggen meestal op een meridiaan. Ik vergelijk het wel eens met het stelsel van elektriciteitsleidingen zoals dat in en tegen de muren van ons huis zit. De leidingen zijn dan de meridianen, en de stopcontacten en schakelaars in het netwerk zijn de plaatsen waar we contact kunnen maken met de stroom die door die leidingen loopt, de acupunctuurpunten. De elektrische stroom die door de leidingen loopt is te vergelijken met de energie zoals die door de meridianen loopt.
Volgens de Chinese filosofie loopt door de meridianen de levensenergie, Qi genaamd. De Qi doorloopt elke dag alle meridianen volgens een vaste route. Om gezond te blijven dient de Qi onbelemmerd te kunnen bewegen door alle meridianen. Op het moment dat de beweging van Qi
ergens gehinderd wordt of als de Qi onevenwichtig verdeeld raakt ontstaat ziekte. Ook als het lichaam in zijn geheel te weinig Qi bevat ontstaan aandoeningen. De dierenartsacupuncturist is in staat om te bepalen welk acupunctuurpunt er gestoord is en waar dus een naaldje geprikt moet worden om de Qi weer te laten stromen en de balans te herstellen. Dus eigenlijk: in welk stopcontact moet de stekker gestoken worden of welke schakelaar moet omgezet worden om de stroom te laten lopen. Op het moment dat de Qi weer stroomt wordt het dier vanzelf gezonder en voelt het zich beter.
Ook een tekort aan Qi aanvullen kan door naalden te prikken. En daarvoor gebruik ik ook vaak Chinese kruiden als aanvulling.
Wat zijn de effecten van acupunctuur?
Westers wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het stimuleren van acupunctuurpunten vele effecten heeft in het lichaam. Enkele daarvan zijn:
• Verbetering van de doorbloeding, algemeen en in bepaalde organen
• Opheffen van kramp, bv in spieren of darmen
• Stimuleren van zenuwen
• Het vrijkomen van endorfinen (=lichaamseigen pijnstiller en rustgevende stof)
• Het vrijkomen van bepaalde hormonen zoals cortison
En verder zijn er de effecten zoals je die aan het dier zelf kan zien:
• Pijn verdwijnt
• Kreupelheid vermindert of verdwijnt
• Betere vacht en huid
• De hond is vrolijker: speelt meer, gaat weer beter met andere honden om
• Rustiger/meer relaxted
• Etc. etc.
Welke aandoeningen zijn met acupunctuur te behandelen?
In het algemeen zou je kunnen zeggen dat alle aandoeningen die gepaard gaan met pijn, verlamming of ontsteking in principe met acupunctuur behandeld kunnen worden.
Om er enkele te noemen die veel voorkomen in mijn praktijk:
• Problemen in spieren,botten en gewrichten, zoals bv: nek- en rughernia’s, artrose, HD, kreupelheid
• Neurologische problemen zoals die bv voorkomen na een herseninfarct.
• Problemen na een trauma bv een aanrijding
• Huidproblemen
• Maagdarmaandoeningen zoals bv diarree en obstipatie
• Problemen met de luchtwegen
• Vage klachten, ‘niet goed in z’n vel’
• Fertiliteitproblemen
• Ondersteuning van wedstrijddieren
• Ondersteuning van oudere dieren voor een zo goed mogelijke oude dag
• Etc. etc.
Hoe gaat een behandeling in zijn werk?
Als een hond de eerste keer komt laat ik hem eerst even rond kijken en snuffelen om een beetje te wennen en op zijn gemak te raken. Dat lukt uiteraard bij de één beter dan bij de ander. Ondertussen kan ik het verhaal van de eigenaar horen. Daarna kijk ik de hond helemaal na.
Het prikken van de naalden gebeurt meestal zonder veel problemen. De meeste honden voelen er weinig van. Nadat de naalden geprikt zijn blijven ze gemiddeld zo’n 15 tot 20 minuten zitten.
Indien een dier op een bepaalde plek toch echt te gevoelig is om te met naalden te behandelen heb ik een laser apparaat achter de hand. Ook met laserstralen kunnen acupunctuurpunten behandeld worden.
In het begin komen de meeste dieren wekelijks terug voor een vervolgbehandeling. De tijd tussen behandelingen wordt daarna langer. Voor een aantal dieren, met name de wat oudere dieren, is het goed om daarna in onderhoud te blijven. Dat betekent in de praktijk meestal dat ze om de 6 weken tot 3 maanden een onderhoudsprikbeurtje krijgen.
Ik heb zelf nooit een vast behandelingsplan omdat ik de frequentie en het aantal behandelingen het liefst af laat hangen van wat het dier aangeeft dat het nodig heeft. Dus alle variaties zijn in principe mogelijk.
Zijn er ook bijwerkingen?
In een enkel geval kunnen de klachten na de eerste behandelingen wat erger worden. Dat is normaal en betekent dat bepaalde zaken die weggestopt waren boven komen. Dit trekt vanzelf weer weg. En daarna treedt over het algemeen des te meer verbetering op.
Verder zijn de bijwerkingen over het algemeen positief. Ik hoor heel vaak dat het dier veel vrolijker geworden is, veel jonger lijkt. De vacht wordt vaak beter, glanst meer. Oudere dieren kunnen vaak weer beter horen, zien of ruiken ook al wordt dat meestal na verloop van tijd weer minder omdat ze toch steeds ouder worden. Dieren die vaak te volle anaalklieren hebben, hebben daar ineens geen last meer van. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van prettige bijwerkingen te noemen.
Waar kan de behandeling plaatsvinden?
Het is belangrijk dat de acupunctuurbehandeling plaatsvindt door een dierenarts want alleen die is bevoegd om een diagnose te stellen en een behandeling in te zetten bij een dier en kan zien of er wellicht nog andere behandelingen nodig zijn behalve acupunctuur of dat misschien een andere behandelwijze beter is. Bovendien mag volgens de Nederlandse wet het doorboren van de huid, dus ook het plaatsen van acupunctuurnaalden, alleen door een dierenarts gedaan worden. Op de officiële doorverwijslijst van de SNVA vindt u gecertificeerde dierenartsen die een uitgebreide acupunctuuropleiding hebben doorlopen.
Auteur: Karin van der Weijde dierenartsacupuncturist, Rotterdam
Voor meer informatie of praktijkvoorbeelden: acupunctuurdierenarts.nl
Nieuwsbrief
Schrijf hier in op de nieuwsbrief en ontvang 7 gratis tips voor een topfitte en gelukkige hond en/of kat.
Alle dierenvoordeel op een rijtje!
Vele benodigdheden voor uw huisdier
Speciale aanbiedingen – tot 40% besparen!